Manuele therapie: Systeem Van Der Bijl en Systeem Kaltenborn McKenzie-therapie Dry needling en myofasciale therapie Hoofdpijnbehandeling Dean Watson Osteopathie Voetreflextherapie Algemene kinesitherapie Sportkinesitherapie Lymfedrainage Respiratoire kinesitherapie
Manuele therapie
Systeem van der Bijl We mogen er van uitgaan dat ieder mens een eigen bewegingsvoorkeur heeft en op een unieke manier beweegt. Wanneer hierin verstoringen optreden door kleine of grotere trauma’s, minder correcte houdingen of emotionele spanningen kunnen daardoor klachten ontstaan. De therapie bestaat erin via zachte bewegingen aan de botstukken (mobilisaties), hulp te bieden aan het lichaam om zichzelf van zijn bewegingsproblemen te verlossen. De sturing wordt verbeterd zodat spier-en kapselspanningen worden hersteld. De therapie wordt ook eggchell-methode genoemd omdat zelfs een eierschaal er niet door zou breken.
Systeem Kaltenborn In dit postgraduaat aan de UGent wordt veel aandacht besteed aan het klinisch redeneren en reflecteren over gewrichts-, zenuw-, spier- en controleproblemen. Dankzij deze specialisatie beschikken we over meer kennis en vaardigheden om hoofdpijn-, nek- en rugklachten te verhelpen. Een uitgebreid aanbod van specifieke en aanvullende onderzoeks- en behandeltechnieken geeft ons de mogelijkheid om de gestoorde bewegingsvrijheid en alle bijkomende ongemakken weg te werken. De stroeve gewrichten en spieren worden losgemaakt met mobilisaties en zachte manipulaties voor zowel de volledige wervelzuil als de ledematen.
Mechanische diagnose en therapie (MDT) Dit is een therapie voor aspecifieke nek- en rugklachten, al dan niet met uitstralingspijn, ontwikkeld door Robin McKenzie, fysiotherapeut uit Nieuw-Zeeland. Via een uitgebreid vraaggesprek en specifiek wervelzuilonderzoek stellen de therapeuten een voorlopige diagnose. Door vaak herhaalde geassisteerde zelfoefeningen trachten we de bewegingsproblemen op te lossen waarbij een vrij vlugge pijnverbetering moet optreden als gevolg van het centralisatiefenomeen. De uitstralende pijn centraliseert naar het midden van de wervelkolom. We adviseren de patiënt tevens over houding en beweging in het dagelijks leven. De effectiviteit van de behandeling ligt bij de zelfwerkzaamheid van de patiënt.
Myofasciale pijn is een veelvoorkomend probleem waarbij bepaalde spieren verantwoordelijk zijn voor uw klachten. Spieren kunnen nu eenmaal lokaal pijn geven maar ook uitstralen naar verder gelegen zones dan de spier zelf. Stress, overbelasting, slechte houding, immobilisatie, gewrichtsblokkage, discus hernia … zijn allemaal mogelijke oorzaken waardoor de spier in disfunctie gaat. Bepaalde spiervezels in de spier verkrampen met als gevolg dat dit spierpunt constant onder spanning staat en zelf niet meer kan ontspannen. De doorbloeding neemt af en afvalstoffen hopen zich op waardoor er pijn, bewegingsbeperking en mogelijks krachtsverlies optreedt.
Op basis van een onderzoek wordt nagegaan of er een triggerpunt (verkrampte spiervezels) aanwezig is in de spier en dit uw herkenbare pijn veroorzaakt in een bepaalde regio. Door middel van een fijn naaldje worden triggerpunten aangeprikt zodat de spiervezeltjes ontspannen en de doorbloeding van de spier terug normaliseert. De pijn neemt bijgevolg af en de beweeglijkheid van het gewricht verbetert.
Dry needling is een onderdeel van de behandeling en wordt gecombineerd met manuele technieken en oefeningen om recidieven te vermijden.
Voor bepaalde hoofdpijnklachten zoals spanningshoofdpijn en migraine is de oorzaak vaak moeilijk te achterhalen. Dean Watson, fysiotherapeut uit Australië, heeft na jarenlang onderzoek de hoogcervicale regio (3 bovenste nekwervels) als uitlokkende zone kunnen aanduiden. Als gevolg van spierstijfheid, kapselspanning of blokkages rond die bovenste nekwervelsegmenten kunnen stoornissen ontstaan welke via zenuwbanen een zenuwkern (Trigeminus) in de hersenstam prikkelen waardoor hoofdpijn tot uiting kan komen.
Via het manueel onderzoek kunnen de bewegingsstoornissen vastgesteld en de herkenbare hoofdpijn uitgelokt worden. Met specifieke druktechnieken op de wervels wordt de spanning verlaagd en de beweeglijkheid verbeterd waardoor de overprikkeling op de zenuwbanen naar het hoofd opgegeven wordt.
Osteopathie is een zachte behandelwijze waar het herstel van verstoorde lichaamsevenwichten nagestreefd wordt via manuele technieken. In de osteopathie wordt het lichaam in zijn totaliteit benaderd en behandeld. Er wordt gezocht naar een oorzaak van de klacht, niet noodzakelijk op de plaats van de klacht. De belangrijkste invalsweg voor de behandeling is de wervelkolom omdat van daaruit via de zenuwbanen zowel het bewegingsapparaat (spieren en gewrichten) als de inwendige organen gestuurd worden. Onevenwichten in die wervelkolom kunnen zo het lichaam op verschillende plaatsen verstoren. Naast het mobiliseren (bewegen) wordt er tevens gemanipuleerd (kraken), evenwel op een zachte manier met korte hefbomen.
In een osteopatische behandeling kunnen eveneens inwendige organen en hun omringende weefsels “ontspannen” worden via viscerale technieken. Zo kunnen verklevingen en vergroeiingen opgeheven worden. Organen kunnen immers verstorende signalen doorgeven naar het ruggenmerg en zo de spiersturing rond de wervelkolom beïnvloeden.
De derde pijler in de osteopathie is de schedelbenadering. Via het “bewegen” van de schedelnaden (suturen) kunnen de hersen- en ruggenmergvliezen beïnvloedt worden en zo het cranio-sacraal ritme van hersen- en ruggenmergvocht in balans brengen.
Het uitvoeren van stimulerende en/of kalmerende en regulerende massagehandgrepen aan de voet ten einde bepaalde storingen en blokkades in het lichaam op te heffen of op zijn minst te verbeteren. Spanning-ontspanning, balans, ritme, evenwicht… Steeds terugkerende items voor een klachtenvrij functioneren. Harmonie tussen lichaam, verstand en emoties blijft de basis voor gezondheid.
We behandelen zowel acute als chronische klachten van het bewegingsstelsel. Graag staan we u bij voor de (postoperatieve) revalidatie van prothesen, kruisbanden, meniscus, ligamenten en pezen. Ook voor spierscheuren, breuken, overbelastingsletsels en ontstekingen kan u bij ons terecht. Bij neurologische aandoeningen zoals Parkinson, MS, CVA… trachten we de functionele activiteiten en zelfstandigheid te herwinnen, onderhouden of verbeteren. Indien u zich niet kan verplaatsen, na bv. een operatieve ingreep, geven we de eerste behandelingen aan huis. Huisbezoeken voor gangrevalidatie, om het functioneren in het dagelijks leven zo optimaal mogelijk te houden, behoren ook tot ons takenpakket.
Na een trauma of overbelastingsletsel is het belangrijk om onevenwichten weg te werken en de belastbaarheid van de weefsels op te trainen. De revalidatie bestaat vooral uit sportspecifieke oefeningen die aansluiten bij de vereisten van de sport. De intensiteit wordt progressief opgedreven om de sport zo snel als mogelijk te hervatten en recidieven te vermijden.
Lymfedrainage volgens de Belgrado-methode is een behandeling die de afvoer van overtollig lymfevocht en afvalstoffen stimuleert door middel van een manuele massagevorm. Deze techniek wordt vaak gebruikt om zwelling en zwaartegevoel van de arm te verminderen of onder controle te houden na een mammectomie met of zonder okselklieruitruiming (bv. na borstkanker). Verder passen we deze behandeling ook toe bij oedeem na tumoren, radiotherapie, operaties, verstuikingen…
Verschillende technieken worden aangeleerd om de longen te ventileren, slijmen te verzamelen en op te hoesten. Zowel baby’s, kinderen en volwassen behoren tot de doelgroep.